ایزو 10006 ( استاندارد کیفیت پروژه ) :
ایزو 10006 چیست؟
ایزو 10006 استانداردی است به منظور مدیریت کیفیت در پروژه طراحی و تدوین شده است. استاندارد ایزو 10006 حاوی راهکارها و اصول مدیریت کیفیت، پیاده سازی بخش های مهم و اثرگذار و رسیدن به اهداف کیفی پروژه است. در ادامه این مقاله به شرح موارد استفاده و مزایای ایزو 10006 می پردازیم. این گواهینامه برای انجام پروژه های کوچک و بزرگ، بلند مدت میان مدت یا حتی کوتاه و در محیط های مختلف کارایی دارد. از ویژگی های ISO 10006 می توان گفت که این استاندارد بدون توجه به نوع محصول یا خدمت، تنها دستیابی به هدف پروژه را به وسیله یک سیستم مدیریت کیفیت در پروزه ها در نظر می گیرد.
تاریخچه ایزو 10006
در سال 1997 اولین نسخه از ایزو 10006 منتشر و سپس بس از بررسی ها و اصلاحات بیشتر آخرین ورژن ISO 10006 در سال 2003 عرضه شد. این استاندارد از ابتدا توانست توجه بسیاری از سازمان ها و شرکت ها را به خود جلب کند و با کسب آن از اممتیازات ویژه ای در حیطه رقابتی خود برخوردار شوند.
استقرار استاندارد ایزو 10006 و در همراهی با استانداردهایی ایزو 9001 و سیستم مدیریت یکپارچه IMS و یا در کنار استانداردهای مجموعه مشتری مداری مانند ایزو 10002 و ایزو 10004، موجب رشد روزافزون سازمان خواهد شد.
استاندارد ISO 10006
استاندارد ایزو 10006 به عنوان راهنمایی برای مدیریت کیفیت در انجام پروژه های گوناگون شناخته می شود. البته صرفاً راهنمای مدیریت پروژه نیست بلکه در رابطه با فرایند های مدیریت پروژه راهکار و راهنمایی ارائه می دهد. در رابطه با مدیریت پروژه راهنمایی هایی به همراه فرایندهای آن در ایزو 21500 تهیه شده است. یکی از ویژگی های ISO 10006 این است که در مدیریت کیفیت انواع پروژه ها از ساده تا پیچیده، از مستقل تا وابسته کارآمد است. همینطور می توان ایزو 10006 را مکمل استاندارد ایزو 9004 دانست و در بر زیر بنای ایزو 9004 طراحی شده است.
تدوین استاندارد ISO 10006 با هدف ارائه راهکارهایی در رابطه با مدیریت کیفیت تدوین شده است. این استاندارد اصول و روش های مدیریت کیفیت را عرضه می کند که با رعایت آن می توان به اهداف کیفی پروژ ها دست یافت.
لزوم دریافت استاندارد ISO 10006 برای پیمانکاران
پیمانکارانی که دارای ISO 10006 هستند این اطمینان را به کارفرما می دهند که به عنوان پیمانکار پروژه از یک سیستم مدیریت منسجم برای رسیدن به اهداف پروژه بهره مند هستند. از همین رو شرکت هایی که استاندارد مدیریت پروژه از قبیل PMBOK یا ISO 10006 در آن ها پیاده شده است علاوه بر سازماندهی هرچه بهتر فرایند ها سبب افزایش بهره وری و اثر بخشی پروژه ها می شوند.
دامنه کاربرد ISO 10006
ایزو 10006 یک مجموعه راهنمایی جامع و کامل در رابطه با مدیریت کیفیت در پروژه تهیه و ارائه می کند. استاندارد ISO 10006 صرف نظر از اندازده و ابعاد پروژه ، نوع محصول و فرایند و در محیط های گوناگون کاردبرد دارد.
مدیریت پروژه در ISO 10006 چه انگیزه های را دنبال میکند؟
مدیریت پروژه با دو رکن مهم در ارتباط است و در نتیجه همین ارتباط است که نیاز به مدیریت احساس می شود :
سازمان : قسمت های مختلف شرکت می توانند ارتباط بهتر و همکاری هوشمندانه تری با یکدیگر داشته باشند.
مدیریت و نظارت پروژه : شاخصه عملکرد کلیدی KPI میزان کیفیت عملکرد سازمان، نظارت بر پیشرفت پروژه را ممکن می کند و رسیدن بهاهداف سازمان را تضمین می کند.
زمانی که هر یک از این عناصر مد نظر قرار می گیرند کیفیت کار اجرایی افزایش می یابد.
مزایای پیاده سازی ISO 10006
استقرار ایزو 10006 سبب ارتقاء کیفیت و یکپارچه سازی پروژه ها می گردد و همچنین توجه به کیفیت در روند پروژه را اولویت قرار می دهد. پیاده سازی این استاندارد به مشتریان اطمینان می دهد که با محصول و خدمات با کیفیت مواجه هستند و در نتیجه این امر فروش افزایش می یابد. در واقع این استاندارد موجب تلفیق دانش مدیریت پروژه و مدیریت کیفیت می شود.
اصول اجرایی ISO 10006
- مشتری مداری :ISO 10006 صراحتاً برآورده کردن انتظارات مشتری و حتی فراتر از آن را عاملی مهم در موفقیت یک پروژه می داند.
- رهبری : رهبر و مسئول پروژه باید دانش و تجربه کافی برای این امر را داشته باشد.
- مسئولیت معین : ISO 10006 تاکید می کند که همه افرادی در پروژه مشارکت دارند باید وظایف خود را به روشنی بدانند.
- اجرای رویکرد فرایند محور : تمامی فرایندها می بایست با اعمال رویکردهای ISO 10006 انجام شوند.
- پیشرفت مداوم : از آن جا که تمام فرایندهای موجود در پروژه اجرایی هستند سیستم به صورت مداوم قابلیت پیشرفت را دارد و این عامل مزیتی مهم قلمداد می شود.
- رویکرد جدی در تصمیمات : مهم است که سازمان در تصمیم گیری جدیت لازم را داشته باشد و پس از اتخاذ تصمیم اجرای آن را به تعویق نیندازد.
- روابط دو طرفه و سودمند : با رعایت و اجرای تمام الزامات ISO 10006 هم سازمان به سودآوری و اهداف دیگر خود می رسد هم مشتریان از انتخاب خود خشنود خواهند بود.
مزایای دریافت استاندارد ISO 10006
- ایزو 10006 تصویر بهتری از شرکت و سهم آن از بازار ارائه می دهد.
- رضایت و ایمنی مشتری، کارمندان و سایر ذی نفعان پروژه ها تضمین می شود.
- به علت هدایت سیستماتیک هزینه های اضافی سازمان کاهش می یابد.
- با کارآمدی بیش از پیش خدمات، در صرف زمان صرفه جویی می شود.
- بازاریابی بهتر و افزایش فروش را ممکن می کند.
- بهبود مستمر در کیفیت پروژه حاصل می شود.
بخش های مدیریت کیفیت در پروژه
سیستم مدیریت کیفیت در پروژ ها از بخش های محتلفی تشکیل شده است که از جمله آن می توان به سیستم مدیریت کیفیت در پروژه که خود شامل چهار قسمت ویژگی های پروژه ، اصول مدیریت کیفیت پروژه ، فرایندهای مدیریت کیفیت پروژه و یک برنامه برای آن است.
- مدیریت در پروژ ها
- مدیریات منابع در پروژه ها
- محصول یا خدمات در پروژه ها
- اندازه گیری و بررسی بهبود در پروژه ها
ISO 10006 چه مزایایی دارد؟
الزامات استاندارد ایزو 10006 این بستر را فراهم می کند تا با رعایت آن ها بتوان به اهدافی نظیر افزایش رضایت مشتریان و میزان فروش، کاهش هزینه های اضافه، ارائه خدمات سودمندتر، ارتقاء هرچه بیشتر کیفیت پروژه ها نائل آمد.
چالش های ایزو 10006
- سوء تفاهم در مدیریت کیفیت محصول شبب بروز سردرگمی هایی در این باره می شود.
- عمدتاً سازمان ها تمرکز بیشتری بر محصول دارند و نه کیفیت آن.
- سازمان ها معمولاً طرح های غیر واقع بینانه ای را در دستور کار قرار می دهند به طوری که رسیدن به آن را غیر ممکن می کند.
- ممکن است فردی نا آگاه که دانش کافی از کیفیت و محصولات ندارد به عنوان مسئول پروژه انتخاب شود.
- در حسابرسی با توجه به فقدان دانش کافی مسئول پروژه ممکن است آموزش و صلاحیت لازم برای تفسیر الزامات ISO 10006 مشکلاتی به وجود آید.
- یکی از دلایل افزایش هزینه ها عدم وجود دانش کافی در مرد الزامات ISO 10006 و در دستور کار قرار دادن یک سیستم مدیریت نامناسب است.
- عدم تعهد به ایجاد و پیاده سازی سیستم مدیریت کیفی مبتنی بر ISO 10006 سبب می شود تا نتوان به اهداف و نتایج تعیین شده رسید.
نقاط مشترک ISO 10006 و ایزو 9001
- رویکرد فرایند محور
- تمرکز بر مشتری
- مشارکت مردمی
- رهبری واحد
- رویکرد سیستماتیک
- رویکرد واقعی در تصمیم گیری
- پیشرفت متداوم
نکاتی مهم در رابطه با استاندارد ISO 10006
- استقرار ایزو 10006 در کنار ایزو 9001، ایزو 10004 و ایزو 10002 موجب بهبود راندمان و پیشرفت سازمان شده و د رنهایت فروش را افزایش می دهد.
- مدیریت کیفیت در پروژه را از دو جنبه می توان در نظر گرفت، یکی از جنبه مربوط به فرایند انجام پروژه و دیگری در مورد محصول پروژه. برآوردد صحیح از هر یک از این جنبه ها می تواند اثرات مهمی بر محصول، مشتری و سایر طرف های ذینفع های پروژه و در نتیجه سازمان داشته باشد. این ابعاد همینطور موکداً به رسیدن به اهداف کیفیت به عنوان یکی از مسئولیت های مدیران رده بالای سازمان اشاره می کند، به نحوی که نفوذ آن را در تمام سطوح سازمان می توان مشاهده کرد. بنابراین هر سطح می بایست مسئولیت فعالیت ها و پروژه های خود را عهده دار شود.
- به منظور ایجاد و حفظ کیفیت فرایند و محصول در یک پروژه باید از نیاز های مشتریان برآورد صحیحی داشت.
اخذ استاندارد ISO 10006، صدور استاندارد ISO 10006
استاندارد ایزو 10006 شباهت زیادی به دیگر استانداردهای مدیریتی مانند ایزو 10015 و ایزو 29990 دارد. هلدینگ دیاکو ارائه دهنده خدمات استانداردهای بین المللی ایزو می تواند شما را در اخذ و صدور ISO 10006 و دیگر گواهینامه ها یاری کند.برای این منظور همواره می توانید با کارشناسان ما تماس برقرار کنید و یا با تکمیل فرم سفارش ایزو به صورت غیر حضوری نسبت به اخذ ایزو اقدام نمائید.
شما میتوانید جهت اخذ این گواهینامه استاندارد کاربردی با ما در تماس باشید و در کمترین زمان این ایزو برای شما اخذ و صادر میشود
این گواهینامه توسط شرکت های پیمانکاری اخذ میشود و به کارفرما این اطمینان را میدهد که پروژه دارای یک سیستم مدیریت منسجم است و تمام مراحل برای رسیدن به اهداف مدیریت در این پروژه مدیریت میشود.
شما میتوانید به راحتی با سفارش این ایزو و سپردن اخذ و صدور این گواهینامه به ما ، به صورت فوری این ایزو را اخذ کنید.
همچنین مشاوران ایزودیاکو پاسخ گوی سوالات مشتریان در خصوص مراحل صدور گواهینامه ایزو و هزینه های صدور گواهینامه ایزو هستند. همچنین کارشناسان این مجموعه در خصوص تمدید گواهینامه ایزو و همچنین اطلاع از نحوه ابطال گواهینامه ایزو پاسخ گوی مشتریان هستند.